- Eddie Stern -
Vanuit de oudheid is yoga een systeem om tot verlichting te komen. In de oude Yoga Sutra's staat beschreven hoe we de wervelingen van onze geest kunnen temmen. Er wordt uitgegaan van het feit dat ons denken en handelen en het idee van wie we zijn ( het zelfbeeld) beinvloed wordt door (onbewuste) herinneringen, opgebouwde patronen en conditioneringen. Door middel van terugtrekking van de zintuigen, concentratie, pranayama en meditatie én het volgen van zuivere leefregels, kan men deze onbewuste gewoonten en patronen transparant maken en komt men dichter bij "het zelf". Het ego moest overstegen worden.
Yoga is ontworpen om je lichaam, je energie, je voelen en denken te transformeren zodat je weer kunt beseffen wat je altijd al geweest bent. Een directe realisatie van wie je werkelijk bent, zonder vertroebeling van je onbewuste patronen.
Dit proces is een lange weg waarin toewijding, discipline en dagelijkse training onder streng toezicht van een leraar essentieel zijn. Yoga is niet vrijblijvend; alle obstakels en twijfels zijn een onderdeel van die weg.
De rol van de leraar was er één van authoriteit, hiërarchie, gehoorzaamheid, geen vragen stellen en overgave.
Fysieke houdingen waren toen nog niet zo'n belangrijk aspect van de beoefening als dat het nu is.
Later kwamen ook gezondheidsaspecten in beeld. Energiebanen kunnen door middel van lichaamshoudingen en ademhalingsoefeningen worden gezuiverd, zodat de vitaliteit toeneemt in zowel lichaam als geest. Het lichaam wordt gezien als toegangspoort tot de geest. Als het lichaam stabiel is, kan men op een niet gehinderde manier de geest verkennen.
Yoga evolueerde rond 1930 naar een practice waarin het fysieke aspect meer naar de voorgrond trad. Zo werd yoga in het westen steeds bekender als een holistisch systeem om de mens gezond en vitaal te houden.
Tegenwoordig hebben stress en een overload aan prikkels meer invloed op de mens. De aandachtspanne wordt steeds korter, de druk om te presteren is groot, en er worden geen prikkels meer verwerkt omdat de dag geen "niets' momenten meer heeft.
Doordat er niets meer kan worden verwerkt en er steeds meer input bij komt, ervaren de meesten een gevoel van leegheid en disconnectie met zichzelf en anderen.
Dit gevoel van "het contact met jezelf" kwijt zijn kan depressies verzoorzaken, fysieke klachten geven en andere ziektes.
Laat staan dat er plaats is voor introspectie en zelfreflectie.
Maar gelukkig hebben we yoga.
Yoga kan in deze tijd dienst doen om die connectie van lichaam, gevoel en geest weer te voelen. Om het rationele denken niet altijd op de voorgrond te laten staan, maar aandacht te hebben voor het gevoelsleven. Het gevoelsleven wat zich fysiek manifesteert.
Nog steeds gaan we door middel van het lichaam de geest verkennen. We leren om te gaan met discomfort en niet steeds te reageren op impulsen van "willen en niet-willen". We leren om een stabiele houding te creeeren ten opzichte van emoties.
Maar steeds meer wordt yoga óók ingezet om stress te reduceren. Yoga wordt door veel mensen beoefent om te ontspannen, om de gezondheid te bevorderen, fysieke klachten te verminderen of om beter te slapen.
De betekenis van yoga is daardoor verlegd naar een vrijblijvendere manier om bij te dragen aan meer balans in het hectische leven.
De rol van de docent is verlegd naar wederkerigheid, gelijkwaardigheid en ruimte geven om jezelf te ontdekken.
We kunnen dus zeggen dat de manier waarop yoga wordt beoefent niet vaststaat, maar zich ontwikkelt en aanpast aan de tijdsgeest.
Het leven zal nog steeds bestaan uit aangename en onaangename dingen. Gemak én ongemak. Fijne dingen én stress. We beloeven geen leven zonder stress. Alleem, de manier waarop je je verhoudt ten opzichte van stress en ongemak wordt anders. Je bent meer in staat je emoties te reguleren.
Je wilt iets veranderingen betekent: je wilt datgene loslaten wat jou tegenhoudt om vrij te zijn. Het wordt niet voor je gedaan of aan je voorgeschreven. De kern van yoga is reflectie en zelfontwikkeling en dat is erg waardevol.
Yoga is per definitie dienend aan de mens. Yoga gaat ten allen tijde om jou. Bij Joy of Yoga werken we niet met dogma's. We geloven niet in een "zelfverbeteringsproject". Yoga heeft pas waarde als het aansluit bij de mens die het beoefent. Dus de ene yoga is niet beter dan de andere. Oudere yogavormen zijn niet persé beter of heilzamer dan nieuwere. We moeten alleen het kind niet met het badwater weggooien.
Plezier staat voorop. Maar Yoga is niet alleen een "work-out" op je yogamat. Het is slechts een tool, een voortdurende oefening in aandacht en compassie. Dienend om jouw bewustzijn aan te wakkeren. Zodat het zich uitstrekt naar alle aspecten van jouw hele bestaan. Zodat je de verbinding met alles en iedereen, die er altijd al is, ook daadwerkelijk kunt ervaren.
Steeds meer mensen gaan yoga doen om even tot rust te komen en om uit de ratrace te stappen. Men komt er echter al snel achter dat er meer is dan alleen even ontsnappen. Maar of je nu yoga beoefent vanuit de oorspronkelijke spirituele drijfveer of om fysieke klachten te verminderen, het is allemaal een goede reden. Iedereen is vrij om yoga te "gebruiken" op zijn of haar manier.
Je kunt de diepte in en de filosofie ontdekken of fijn komen ontspannen.
Je kunt grenzen oprekken of juist binnen je grenzen blijven.
Je kunt komen stretchen of leren aandacht te ontwikkelen.
It's up to you. Come as you are.
En laat alles toe wat aanwezig is. Alles mag er zijn. Ook jouw stijfheid. Ook jouw onrust of onzekerheid. Laten we daar eens mee beginnen. Om aandacht te geven aan wat er is. En dan kan zonder verwachting het proces zich ontvouwen.
Joy of Yoga
Oude Liesselseweg 16
5751 WP Deurne - Nederland
06 - 29 59 37 11
Bellen: ma-vrij van 11.00 - 18.00 uur
Onze yogastudio is 10 -12 minuten rijden vanaf:
Helmond Brouwhuis - Helmond Rijpelberg - Helmond Dierdonk